Agama

Beginilah Islam Mengajarkan Adab Makan Dan Minum Yang Sopan

Penglihatan yang biasa apabila anda melihat seorang pemakanan Islam berdiri, makan sambil berjalan, makan dengan tangan kirinya, tanpa berdoa sambil berbual dengan rakan-rakannya, malah meninggalkan makanan.

Malah acara walimah yang telah diadakan kini menjadi trend dengan parti taman atau berdiri. di mana tetamu undangan mengambil makanan dan kemudian makan hari raya dengan pendirian. Lalu di manakah makan dan minum yang diajar oleh Nabi? Adakah kita terlupa?

Betapa sedih hati ini melihatnya. Sekiranya ibadat agama ringan ditinggalkan dan dipandang remeh, bagaimanakah ganjaran yang besar? Atau mungkin kerana ia hanya satu perkhidmatan kecil yang kita biarkan dengan alasan kecil yang kita mendapat ganjaran?

Jangan jadi Saudara … Sedikit jika rutin selesai, akan banyak! Di sini Adab Makan Dan Minum Dalam Islam:

Adab Sebelum Makan dan Minum

 1. Basuh tangan
 2. Mencuci mulut atau bilas
 3. Baca basmalah apabila anda mahu makan dan akhirnya dengan membaca hamdalah.
 4. Bacalah doa sebelum makan dan minum adalah: “Ya Allah, buatlah rezeki yang telah kamu berikan kepada kami berkat berkat, dan jauhkanlah kami dari azab api neraka”.

Adab Apabila Makan dan Minum

 1. Makan dan minum dengan duduk
 2. Apabila makan tidak boleh bercakap
 3. Makan dengan menggunakan tangan kanan
 4. Apabila makan harus tenang, janganlah tergesa-gesa, makanan tidak boleh bertaburan.
 5. Tidak makan semasa berjalan
 6. Makan cukup untuk tidak keterlaluan. Firman Allah SWT: “Makan dan minum, tetapi jangan keterlaluan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas. ”
 7. Apabila makan tidak membincangkan perkara-perkara buruk
 8. Mengambil makanan atau hidangan berhampiran dan tidak menjangkau makanan yang jauh, sebagai tanda qanaah.
 9. Sementara makan bersama-sama, adalah dilarang untuk mengambil lebih banyak makanan, kecuali jika ia telah mendapat izin.
 10. Mulakan makanan dari pinggir dan diharamkan dari tengah.
 11. Jangan mengkritik makanan tetapi sunnah untuk memuji dia.
 12. Makan makanan dan minuman halal. Makanan halal pastinya sesuatu yang mesti dimakan oleh seorang muslim, serta makanan yang baik. Makna makanan halal sekali lagi adalah baik bahawa makanan halal juga sihat.
 13. Mendahulukan makan daripada solat jika makanan telah dihidangkan. Apa yang dimaksudkan dengan sudah siap sedia untuk dimakan. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Apabila makan malam telah dihidangkan dan solat telah ditegakkan, maka mulailah dengan makan malam dan janganlah tergesa-gesa (pergi solat) sampai makanmu selesai.” (Muttafaqun’ alaih).
 14. Jangan makan dan minum menggunakan bekas yang diperbuat daripada emas dan perak. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Orang yang minum pada bejana perak sesungguhnya ia mengobarkan api neraka jahanam dalam perutnya.” (HR. Bukhari dan Muslim).
 15. Jangan makan makanan dan minuman dalam keadaan sangat panas atau sangat sejuk kerana ini berbahaya kepada tubuh.
 16. Menginginkan makanan sehinggalah makanan yang bernilai makan akan membawa berkat. Ini berdasarkan kata-kata Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Sesungguhnya hal semacam itu dapat mendatangkan berkah yang lebih besar.” (HR Ahmad)
 17. Ambil makanan yang jatuh, bersihkannya, kemudian makanlah. Hal ini berdasarkan sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Jika salah satu dari kalian makan lalu makanan tersebut jatuh, maka hendaklah ia memungut dan membuang kotorannya kemudian memakannya. Jangan ia biarkan makanan itu untuk setan. “(HR. At-Tirmidzi) Betapa mulianya agama ini, sampai-sampai sesuap nasi yang jatuh pun sangat dianjurkan untuk dimakan. ini adalah salah satu bentuk penghargaan untuk makanan yang diberikan oleh Allah Azza wa Jalla dan bentuk penyayang kepada orang miskin.

Adab Selepas Makan dan Minum

 1.  Bacalah doa: “Segala puji bagi Allah yang telah makan dan minum dan menjadikan kita umat Islam”.
 2. Basuh tangan.
 3. Bersihkan dan basuh peralatan yang digunakan untuk makan.

Sekian Terima Kasih.. Share Jika Bermafaat Untuk Anda Semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *