Agama

Ilmu Yang Perlu Diajar Pada Anak-Anak Kita, Apa Yang Harus Dilakukan Di Rumah Apabila Berlaku Kematian

Ilmu sememangnya satu pengajaran hidup yang tidak pernah habis, ia perlu dituntut walau di mana jua kita berada. Jika diikutkan, ilmu yang kita belajar di sekolah, adalah ilmu formal yang mana memberi kita pendedahan kepada fakta-fakta yang ada, dan ilmu tersebut akan digunakan sehingga akhir hayat.

Begitu juga dengan pengetahuan untuk menguruskan mereka yang sudah tiada, ibu bapa seharusnya menerapkan ilmu ini dalam diri anak-anak, supaya mereka tahu apa yang perlu dilakukan, dan dapat mempraktikkan dalam hidup, untuk insan yang mereka sayangi.

Menurut perkongsian dari Heliza Helmi, yang mana dikongsikan akan ilmu yang seharusnya diketahui oleh kita, dalam memberi penghormatan buat mereka yang telah tiada, akan persiapan yang perlu anak-anak kita lakukan di rumah sementara menunggu jenazah kita dikebumikan.

*Ilmu yang perlu diajar pada anak-anak kita*

Lepas confirm sudah meninggal dunia, apa yang perlu anak-anak kita lakukan di rumah sementara menunggu jenazah kita dikebumikan:

  1. Beritahu anak-anak di mana kain batik lepas disimpan;
  2. Sentiasa sediakan wipes & gunting bersama kain-kain batik;
  3. Potong seluar dalam, bersihkan najis-najis besar n kecil. Penting, sebab, setiap manusia yg diambik nyawa akan dalam keadaan terperanjat sehingga terkeluar najis dan terkencing. Tak mahu najis-najis tadi lama dibadan dan berbau busuk pada jenazah. Lagi pun susah untuk dibasuh kalau dah kering;
  4. Gunting baju supaya tak perlu dibalik-balik jenazah;
  5. Ambik minyak zaiton atau vaseline, sapu pada sendi lengan supaya senang dilipat tangan dalam keadaan solat;
  6. Ambik kain, ikat dari mulut naik ke kepala supaya mulut tertutup rapat;
  7. Tutup rambut dengan selendang;
  8. Ambik kain batik lepas, ditutup jenazah;
  9. Posisikan jenazah dalam keadaan kepala ke arah kiblat; dan
  10. Dimandikan

Paling utama, buat dengan lembut dan penuh kasih sayang sebagaimana sayangnya jenazah pada semua anak-anak semasa hayat beliau.

Sebarkan kepada setiap orang Islam agar anak-anak tahu dan bersedia. Jangan jenazah diaibkan dengan bau-bau yang kurang enak. *Berbaktilah kepada jenazah, mungkin ibu, ayah, datuk, nenek kita buat kali terakhir*.

kalau ada kematian di rumah anda.pengetahuan asas untuk umat islam