Tips Kesihatan

Buat Ibu Yang Beranak Czer,Wajib Buat Pantang Larang Ni Kalau Nak Perut Tak Berlipat Sampai Tua

Pembedahan Caesarean dikategorikan sebagai pembedahan major.Maka,ada beberapa perkara penting yang perlu anda elakkan,terutamanya bagi penjagaan pantang bersalin pembedahan.

Ini kerana,otot dalaman dan luka anda memerlukan rehat supaya cepat sembuh dan anda dapat kembali menguruskan kehidupan harian dengan lebih efisyen.

Mungkin bukan mudah nak tahu apa pantang larang yang wajib dielak tetapi kaum ibu yang beranak czer patut ambil tahu petua dan cara-cara untuk jaga perut agar kembali pulih dan tidak buncit.Apa larangan dan apa yang kaum mak-mak patut buat.

Berbengkunglah Selepas Czer

Masa mengandung perut merekah kehadapan.Ketika bersalin dilapah terbuka.Kemudian di jahit.Bila berjalan,perut membuai.Luka yang ditoreh berlaga-laga.Ngilu.Perit.

Sebab tu kena pakai penampung perut lepas bedah.Nak kasi selesa ketika berjalan,hatta berdiri.Duduk menyusu pun jadi selesa.Minggu pertama pakai strap on binder.Minggu kedua pakai bengkung kain belacu yang diikat.Jangan ketat-ketat,janji perut tak terjuih kebawah.

Pantang Larang Buat Ibu Czer Yang Nak Pakai Bengkung

  • Tak boleh berjalan-jalan kehulu hilir masa bengkung dipakai
  • Tak boleh naik turun tangga masa tengah pakai bengkung
  • 2 minggu kena hadkan pergerakan masa berbengkung sebab risiko luka czer terbuka balik sangat-sangat tinggi bagi ibu-ibu yang jenis lasak
  • Kalau rasa tak mampu nak duduk diam-diam ketika berbengkung lepas czer,tak perlulah berbengkung.Tetapi…tadah ajelah perut yang berlipat macam tu.Pilihan dah diberi.Nak mengikut atau nak beralasan lagi?

5 Tip Berpantang Selepas Bersalin Ceasar