Tips Kesihatan

Cara Mudah Dan Berkesan Untuk Mengeluarkan Asid Urik

Asid urik tinggi dalam badan atau hiperuricemia merujuk kepada keadaan asid urik berlebihan dalam aliran darah. Asid urik adalah sisa poduk yang dihasilkan dari pecahan purin, sebatian kimia semulajadi yang terdapat dalam makanan tertentu dan juga dalam tisu badan.

Dalam keadaan normal, asid urik larut dalam darah, diproses dan ditapis di buah pinggang dan disingkirkan dalam air kencing. Jika diet seharian kita tinggi makanan yang mengandungi purine, atau buah pinggang tidak dapat menyingkirkan asid urik berlebihan, kesannya paras asid urik akan menjadi tinggi dalam badan.

Hyperuricemia adalah sebahagian dari metabolik sindrom yang dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung dan strok. Jika lebih cepat kita menyedari kehadiran asid urik yang tinggi dalam badan, lebih awal kita boleh ambil tindakan untuk elak tahap kesihatan kita terjejas. Jadi, dalam artikel ini saya ingin berkongsi tanda-tanda asid urik tinggi dalam badan sebagai panduan bersama.

TANDA-TANDA ASID URIK TINGGI DALAM BADAN

Asid urik tinggi dalam badan biasanya tidak menyebabkan sebarang tanda dan gejala fizikal. Keadaan ini dikenali sebagai asymptomatic hyperuricemia.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang mempunyai tahap asid urik yang tinggi mungkin mengalami gejala akibat kesan asid urik yang berlebihan pada badan mereka. Sebagai contoh, hyperuricemia boleh menyebabkan gout (keradangan sendi) dan penyakit buah pinggang seperti batu karang dan kegagalan buah pinggang. Berikut adalah tanda-tanda yang mungkIn dialami:

1. SIMPTOM GOUT

Gout berlaku disebabkan reaksi imunologi terhadap pengumpulan kristal asid urik pada sendi. Simptom sakit gout termasuk,

 • kesakitan yang melampau di sendi yang bertambah buruk sebagai tindak balas kepada tekanan.
 • keradangan (pembengkakan, kehangatan dan kelembutan) yang minimum
 • demam
 • mengelupas kulit di sekeliling sendi.

Tahap asid urik melebihi 10mg / dL meningkatkan risiko terjadinya gout.

2. SIMPTOM BATU KARANG

Batu karang boleh berlaku pada orang yang menderita paras asid urik yang tinggi, dan batu-batu karang ini mungkin tidak disedari sehingga ia tersangkut di dalam ureter, menyebabkan kesakitan yang teruk, kencing yang lebih kerap dan menyakitkan, air kencing berdarah, atau loya dan muntah.

Walaupun batu karang disebabkan asid urik biasanya dijumpai pada pesakit gout, penyakit ini juga dikesan pada kira-kira 20% pesakit yang mempunyai paras asid urik yang tinggi tetapi tiada gout.

Simptom batu karang termasuk,

 • sakit atau sakit berdenyut-denyut di bahagian bawah belakang dan sebelah abdomen atau pangkal paha
 • air kencing berdarah dan berbau
 • sakit ketika buang air kecil
 • demam jika terdapat jangkitan

3. SIMPTOM KEGAGALAN BUAH PINGGANG

Salah satu tanda asid urik tinggi yang paling teruk ialah kegagalan buah pinggang, yang menunjukkan tanda seperti,

 • kurang buang air kecil
 • sesak nafas
 • bengkak pada kaki
 • kekeliruan
 • mengantuk, keletihan
 • sakit dada.

Kegagalan buah pinggang boleh berlaku pada pesakit-pesakit leukemia, limfoma Hodgkin dan limfoma Non-Hodgkin disebabkan oleh kadar asid urik. Ini biasanya akibat kemoterapi, yang membunuh sel-sel malignan dan mengeluarkan asid urik bersama-sama dengan kandungan dalamannya.

4. PENYAKIT LAIN

Walaupun kajian baru-baru ini telah mencadangkan bahawa paras asid urik tinggi dikaitkan dengan hipertensi dan penyakit jantung, ia masih dalam penentuan sama ada mengurangkan kadar asid urik akan membalikkan keadaan ini.

RAWATAN UNTUK ASID URIK TINGGI DALAM BADAN

Kaedah Pertama:

Ini adalah perkongsian daripada Md Rosdi Hasan tentang cara mudah mengeluarkan asid urik supaaya kita terhidar daripada penyakit gout iniSiapa sangka buah nona boleh menyedut Asid Urik dari sendi kaki kita yang bermasalah dengan gaut..

Asid urik ini adalah salah satu dari komponen karbon, nitrogen, hidrogen dan oksigen . Bila asid ini berkumpul di sendi, kita akan merasa sakit yang tidak terbayang, orang yang biasa jadi gaut sahaja pandai menceritakannya bertapa sakit bila di serang gaut. Di muka buku ini saya nak ajar bagai mana nak mengeluarkan asid ini dengan cara mudah.

Caranya cari sebiji buah nona yang masak, lalu hancurkan buah tersebut dan tampal pada tempat yang sakit, kalau boleh balut tempat yang di tampal dengan buah nona itu supaya buah yang hancur itu tidak jatuh bila kita tidur.

Buat pada waktu malam semasa hendak tidur, jangan terkejut bila bangun pada pagi keesoknya isi buah tadi menjadi hitam kemerahan dan tempat yang sakit pula tidak sakit lagi seperti semalam.

Kaedah Kedua:

Ikut resepinya seperti di bawah:

Bahan-bahan:

 • 1 biji timun (saiz sederhana)
 • 2 batang saderi
 • 1 hiris lemon
 • 1 inci akar halia muda (ginger root)

Cara-Cara:

 1. Sediakan bahan-bahan seperti di atas dan bersihkan terlebih dahulu. Pastikan saderi tiada kotoran.
 2. Potong timun menjadi lebih kecil.
 3. Potong lemon separuh. Buangkan kulit. Anda boleh meletakkan yang satu lagi di dalam peti sejuk.
 4. Kemudian masukkan sedikit akar halia muda (ginger root)
 5. Campurkan semua dan blend.
 6. Sedia untuk diminum setiap hari.

Signs and symptoms of high uric acid level in a body